torstai 4. kesäkuuta 2015

Rullaa, huoltaa ja...miksi reenaan?



Kirjotan aika paljon treenaamisesta, mutta enpä ole tainnut kertaakaan kirjoittaa kehon huoltamisesta. Se kuuluu, ja on varmasti tärkein osa harjoittelua! Selkäni laittaa koko kropan koville, jos en huolehdi myös selän ja koko kehon huollosta. Kiitos selkävaivani, joudun treenaamaan säännöllisesti (mikä nyt ei mua harmita yhtään!), jotta selkä pysyy kunnossa ja toimintakykyisenä. Mutta huolto kuuluu myös tähän. Treeni voi aiheuttaa myös sen, tai tarkennettuna treeniasento, että alaselkä kipeytyy. Tarkalleen ottaen, selkärankaani tulee painetta nikamien "ollessa väärässä paikassa tai väärässä asennossa". En tiedä oikeaa termistöä, mutta jotakuinkin näin omalla pienellä päättelykyvylläni se menee. Etenkin juokseminen on paha. Se kun rummuttaa selkää ja onnistun saamaan sinne hyvin painetta, joka sitten rusauttamalla menee ohi. Taekwon-dossa eri asennoissa mun täytyy olla tosi tarkka. Ennen sain selkäni aina kipeäksi treeneissä ja varsinkin leireillä! Huh huh, että oli tuskaa jo seistä! Mutta viimeisen vuoden aikana oikean asennon löydyttyä, selkäkivuista ei enää leireillä ole tarvinnut kärsiä.

Joka tapauksessa rankani antaa minulle jo hyvän syyn reenaa ja huoltaa. Tätä jouduin avaamaan jo nuorimmaisellenikin, jolla oli niin väärä kuva siitä, miksi treenaan. Onneksi hän otti tämän puheeksi! Hän kuvitteli minun treenaavan siksi, että pysyisin laihana! Apua! Ensinnäkin piti mainita, etten halua olla laiha. Haluan olla hyvässä kunnossa ja terve. Tottakai pidän siitä, että kroppani on mielestäni ihan kivan näköinen tämän ikäisenä! Kukapa ei pitäisi oman työn tuloksesta? Mutta pikkuiselleni 7-vuotiaalle piti kertoa, miksi käyn salilla ja miksi treenaan. Valitettavasti (vai onko se valitettavaa) selkäni ilmoittaa jo viikon "levon" jälkeen olemassa olostaan kivulla, jos en tee kropallani mitään. Se vaatii sitä liikettä ja paljon! Siksi koitan hyödyntää kaikkea mitä arjessa voin tehdä, mutta myös lomalla teen jumppaa pihalla ja raahaan kahvakuulaa mukana, että saan pidettyä selän hyvänä. Mutta niin kuin jo aiemmin mainitsin, tämä ei yksin riitä!


Kuva netistä.


Sain jokunen joulu sitten siskoltani lahjan: foam rollerin! Aivan ihana! Hän oli jo joitakin kertoja katsonut kun heilläkin ollessa (olemme yleensä useamman päivän kerrallaan) laitan 1½ l muovipullon selän alle ja lähden rullaamaan. Sekin jo auttaa, mutta kyllä tämä foam roller muovipullon voittaa :D. Sillä saa ihanasti reiden kalvotkin pehmennettyä, mutta ennen kaikkea selkää huollettua. Tämän lisäksi hyödynnän liikkuvuusharjoitteita selkärangan kiertämiseksi. Ja tämä taas saa selkärankani paukkumaan, etenkin sen ongelmakohdan. Sen jälkeen on kuin taikasauvalla taikoisi kivun pois..... Tätä olen joutunut tekemään viimeisten viikkojen aikana erityisen paljon. Niin kuin taisin jo aiemmissa pyöräilypostauksissa kirjottaa, pyöräilyasentoni on huono, tai satulan ja tangon väli on minulle liian lyhyt, ja se aiheuttaa kipua. Mutta onneksi on välineet ja keinot, millä selänkin saa pidettyä kunnossa :D!

Kuva netistä.

Vaikka näitä vikoja ei olisikaan, on se hyvä pitää huolta lihaksien elastisuudesta ja toimintakyvystä. On se sitten vanhempana helpompaa kurottaa ylähyllylle kun käsi nousee. Kukaan ei ole liian vanha venyttelemään ja huolehtimaan omasta liikkuvuudesta. Se on vaan viitsimisestä kysymys.

Ja joskus on vaan hyvä myös olla tekemättä mitään ja nauttia.... :D




Ei kommentteja: