torstai 3. syyskuuta 2015

Tässä maailmassa vai cyber avaruudessa? Missä ja miten haluamme kommunikoida?

(tulipas pitkä otsikko...)

Muistan kun sähköpostit tulivat tärkeiksi viestintävälineiksi niin töissä kuin vapaallakin. Muistan myös sen, että painotettiin erilaisissa ohjeistuksissa ja jopa kursseilla (kyllä! sähköpostikäyttäytymisestä oli kurssejakin!) miten sähköposteja kirjoitetaan. Piti miettiä tarkkaan, miten aloitat s-postin ja miten asiat tuot esille, ettei tule väärinkäsityksiä! Tätä opettelin kauppiksessakin, ja työelämässä yhden s-postin kirjoittamiseen meni aikaa...ennen kuin siitä tuli rutiini :) .

Tätä teen vieläkin. Aina kun olen lähettämässä sähköpostia, luen sen läpi ja mietin, millaisen kuvan se viesti antaa. Ei saa olla negatiivinen, pitää olla rakentavassa hengessä ja lopuksi pitää jäädä hyvä fiilis. Asiallista ja kohteliasta. Pidän tästä tavasta. Minusta se kuvastaa myös vastaanottajan kunnioittamista. Ystäville ja sukulaisille voi vähän rennommin kirjoittaa ja myöhemmin keskusteltaessa vähän valottaa lisää aiheesta. He tuntevat minut, ajattelutapani.

Sosiaalinen media on mielestäni armoton! Siellä puhuu kuva tai yksittäinen jaettu postaus. Ja näitä saatetaan ymmärtää väärin ja sitten muodostetaan siitä oma mielipide, jota pidetään oikeana. Kuvitellaan tietävämme, mitä postaaja on ajatellut, miten on ajatellut ja mikä oli alkuperäinen tarkoitusperä. Se oikeuttaakin käydä postaajan "kimppuun" syyttelemällä, osottamalla sormea jne. Ja siinä sitä sitten ollaan! Asioista ei päästä keskustelemaan, enkä aina tiedä halutaanko. Meidän maailma pyörii cyberavaruudessa eikä tässä, näiden ihmisten kanssa, jota voi koskettaa kättä ojentamalla.

Minusta tämä on surullista, turhaa pahaa oloa aiheuttavaa. Some-käyttäytymisestä pitäisi olla oma kurssi :). Eniten olen huolissani kaikista nuorista (ja aikuisista), jotka eivät ole käyneet s-postikäyttäytymiskurssia. Meidän kurssilaisten käyneiden on hyvä opastaa muita, miten somessa voisi käyttäytyä. Asiallisesti, kohteliaasti ja toisia kunnioittavasti. Ootteko samaa mieltä?

"Jos sinulla ei ole mitään hyvää tai rakentavaa sanottavaa, pidä mielipiteesi omanasi." -Tanja


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Olen samaa mieltä <3